ΟΙ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ...

ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

ΘΡΥΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Η μέλισσα...."αρχιτέκτονας"
Πρόκειται για τον πιο ποιητικό θρύλο και αφορά στο αρχιτεκτονικό σχέδιο της Μεγάλης Εκκλησίας.
Σύμφωνα με το θρύλο, το σχέδιο της Αγίας Σοφίας το έκανε ο θεός με "όργανο" μια μέλισσα. Όταν ο Ιουστινιανός προέβαινε στο σχεδιασμό της εκκλησίας και μελετούσε τα σχέδια με τους αρχιτέκτονες, ο πρωτομάστορας του είχε επιβάλει διάφορα σχέδια κατασκευής, τα οποία δεν το ενθουσίαζαν. Για την ακρίβεια τον άφηναν παγερά αδιάφορο. Κάποια στιγμή όμως, συνέβη κάτι παράδοξο. Κοινωνούσαν μια μέρα σε μια καθιερωμένη λειτουργία, και ο Αυτοκράτορας πήγε να πάρει αντίδωρο από τα χέρια του Πατριάρχη. Όπως έπαιρνε όμως το αντίδωρο, του έπεσε κάτω. Έσκυψε να το πάρει, αλλά το αντίδωρο είχε εξαφανιστεί. Δεν το έβρισκε πουθενά και καθώς σηκωνόταν, βλέπει μια μέλισσα να έχει πάρει το αντίδωρο στο κεντρί της, να πετά μέσα στο ναό και να βγαίνει από το παράθυρο. Ο Ιουστινιανός παραξενεύτηκε πολύ από το γεγονός και τους έβαλε όλους να ψάξουν που έχει βάλει η μέλισσα το αντίδωρο. Μάλιστα ο βασιλιάς έδωσε εντολή να ανοίξουν όλοι οι μελισσοκόμοι τις κυψέλες τους και να βρουν το αντίδωρο. Μετά από πολύ μεγάλη έρευνα, ανακάλυψε ότι σε μια κυψέλη του πρωτομάστορα είχε μεταφερθεί το σχέδιο που οραματιζόταν ο Ιουστινιανός με όλες τις λεπτομέρειες, ακόμα και την Αγία Τράπεζα. Πάνω στην Αγία Τράπεζα είχε ακουμπήσει η μέλισσα το αντίδωρο.  από την Μαρκέλλα Μ.

Ο πονοκέφαλος του Ιουστινιανού
Λέγεται ότι ο Ιουστινιανός υπέφερε από χρόνιες ημικρανίες. Τις νύχτες λοιπόν, όταν τον έπιαναν αυτοί οι αφόρητοι πόνοι, ερχόταν στην Αγία Σοφία. Οι γιατροί του Παλατιού δεν μπορούσαν να βρουν θεραπεία και ο πονοκέφαλος δεν περνούσε με κανένα φάρμακο. Ερχόταν λοιπόν στην Αγία Σοφία και παρακαλούσε το θεό να τον απαλλάξει από αυτό το μαρτύριο. Ένα βράδυ, ακούμπησε το κεφάλι του σε μια κολόνα, την οποία πίστευαν ότι τη φυλάει ο Άγιος Γρηγόριος ο θαυματουργός. Μπροστά σε αυτή την κολόνα παρακάλεσε ο Ιουστινιανός να απαλλαχθεί από τον τρομερό πονοκέφαλο που είχε. Και το θαύμα έγινε! Ο πονοκέφαλος πέρασε και για την ακρίβεια δεν τον ταλαιπώρησε ξανά. Όταν Όταν διαδόθηκε αυτό μέσα στο λαό, άρχισαν να έρχονται όλοι και συγχρόνως να κάνουν μια ευχή. Προσεύχονταν να εισακουστεί η προσευχή τους, όπως ακριβώς εισακούστηε του Ιουστινιανού. από την Μαρκέλλα Μ.

Η Αγία Τράπεζα
Η Αγία Τράπεζα ήταν κατασκευασμένη από χρυσό. Από πάνω της κρέμονταν 30 στέμματα των Αυτοκρατόρων, ανάμεσά τους και αυτό του Μ. Κωνσταντίνου. Λέγεται ότι αυτό γινόταν για να θυμίζουν στους χριστιανούς την προδοσία του Ιούδα με τα τριάκοντα αργύρια. Η Αγία Τράπεζα την τελευταία ώρα που έγινε κατεκτήθη η Πόλη λέγεται ότι την πήραν, την έβαλαν σε ένα πλοίο για να την πάνε στην Φραγκιά. Έτσι θα μπορούσαν να την προφυλάξουν από τα χέρια των Τούρκων. Αυτό το πλοίο μεταβαίνοντας στην Προποντίδα, βυθίστηκε. Στο σημείο που είχε βυθιστεί, όσοι καπετάνιοι ήταν πιστοί μπορούσαν να τη δουν.  από την Μαρκέλλα Μ.