"Μελιντζάνες Ιμάμ Μπαιλντί"
ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό και 280 γραμμ. μελιντζάνες στενόμακρες
3 φλ. κρεμμύδια κομμένα λεπτές φέτες
1 φλ. ψιλικομμένος μαϊντανός
2 1/2 φλ. λάδι
640 γραμμ. ντομάτες ώριμες
5-6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
2 κουταλιές τυρί τριμμένο
2 κουταλιές φρυγανιά κοπανισμένη
1 κιλό και 280 γραμμ. μελιντζάνες στενόμακρες
3 φλ. κρεμμύδια κομμένα λεπτές φέτες
1 φλ. ψιλικομμένος μαϊντανός
2 1/2 φλ. λάδι
640 γραμμ. ντομάτες ώριμες
5-6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
2 κουταλιές τυρί τριμμένο
2 κουταλιές φρυγανιά κοπανισμένη
"Ένα αλλιώτικο κανταϊφι από την Τουρκία- Künefe."
ΥΛΙΚΑ:
300 γραμμ. φύλλο κανταϊφι
250 γραμμ. μυζήθρα γλυκιά ή ανθότυρο λιωμένο
1/2 φλ. φιστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα
Για το σιρόπι:
2 φλ. ζάχαρη
1 1/2 φλ. νερό
1 ξύλο κανέλας
φλούδα λεμονιού
χυμό από 1/2 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ανοίγουμε το κανταϊφι με τα δάχτυλα και το αφρατεύουμε. Βουτυρώνουμε δύο ταψάκια 20 εκ. το καθένα. Απλώνουμε από μια στρώση κανταϊφι. Τρίβουμε τη μυζήθρα ή τη λιώνουμε με το πιρούνι. Την ισομοιράζουμε στα δύο ταψάκια. Καλύπτουμε με κανταϊφι και ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο. Σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς κελσίου ψήνουμε για 20 λεπτά. Αναποδογυρίζουμε το κιουνεφέ για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά για 15 λεπτά. Στο μεταξύ βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι 3- 4 λεπτά κι όπως βγάζουμε καυτό το κιουνεφέ από το φούρνο, το περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι. Πασπαλίζουμε με τα φιστίκια Αιγίνης. Καλή σας όρεξη.
Μαρκέλλα Μ.
Çatal Çörek (τσατάλια πολίτικα)
Υλικά:
- 150 γρ. μαργαρίνη
- 1/2 ποτήρι λάδι
- 1 κουταλάκι μπέικιν
- 1 1/2 κουταλάκι μαχλέπι
- 3-4 κουταλιές ζάχαρη
- 3/4 κουταλακι αλάτι
- 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό
- 1/2 κιλό αλεύρι
- 1 ασπράδι + 1 κροκάδι αυγού