ΟΙ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ...

Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΜΠΕΤΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ

ΣΕΡΜΠΕΤΙ ΡΟΔΙΟΥ 
1. ηδύποτο πολύ γλυκό και αρωματικό 
2. (γενικά) καθετί πολύ γλυκό, σιρόπι («σερμπέτι τον έκανες τον καφέ»). [ΕΤΥΜΟΛ. < τουρκ. şerbet].

Υλικά για 6 ποτήρια:
•4 - 5 γλυκά ρόδια
•1 φλιτζ. τσαγ. ζάχαρη
•2 σπόρους από αστεροειδή γλυκάνισο
•1 κομμάτι μοσχοκάρυδο
•1 κομμάτι μαστίχα
•ασπρισμένα αμύγδαλα
Εκτέλεση
Καθαρίζετε τα ρόδια και παίρνετε μόνο τους καρπούς. Τους βάζετε σε αποχυμωτή και κρατάτε το χυμό τους. Αδειάζετε το χυμό από τα ρόδια σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και όλα τα αρωματικά μπαχαρικά. Βράζετε σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά. Αφήνετε το σερμπέτι να κρυώσει και το σουρώνετε ώστε να απομακρυνθούν τυχόν υπολείμματα μπαχαρικών. Το βάζετε σε μια κανάτα και το αραιώνετε με λίγο νερό, ανάλογα με το πόσο πηκτό ή αραιό το θέλετε. Προσθέτετε τα ασπρισμένα αμύγδαλα και σερβίρετε το σερμπέτι παγωμένο.Μμμμ!!!!!!Εμείς που το δοκιμάσαμε σας το συστείνουμε ανεπιφύλακτα!!!

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ
Σε πολλές περιοχές της χώρας μας συνηθίζεται οι νοικοκυρές να φτιάχνουν τηγανίτες, λουκουμάδες, δίπλες και γενικά τηγανητά γλυκίσματα με βάση το αλεύρι , το νερό και το μέλι, κάθε Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Το έθιμο αυτό κρατάει από τη βυζαντινή εποχή!!!!

Υλικά: 

  • 5  φλιτζ. αλεύρι
  • 1 κουταλιά μαγιά
  • 1 φλιτζ. χλιαρό νερό για τη μαγιά
  • χλιαρό νερό όσο πάρει για την ζύμη
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • λάδι για τηγάνισμα
Σιρόπι:
  • 2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1 φλιτζ. μέλι
  • 1 φλιτζ. νερό
  • κανέλα
  • τριμμένο καρύδι

Πώς το κάνουμε:

  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και του προσθέτουμε το αλάτι.
  2. Διαλύουμε την μαγιά στο νερό και περιμένουμε 10-15 λεπτά. Κάνουμε ένα λάκκο στη μέση του αλευριού και ρίχνουμε εκεί τη μαγιά. Ανακατεύουμε και σιγά-σιγά ρίχνουμε νερό μέχρι να γίνει χυλός, ούτε πηχτός ούτε αραιός. Αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί.
  3. Βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε μία κουταλιά ζυμάρι κάθε φορά. Μόλις φουσκώσουν και ροδοκοκκινίσουν, τα βγάζουμε και βάζουμε τα επόμενα.
  4. Στο μεταξύ σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το μέλι και το φλιτζ. με το νερό και αφήνουμε να βράσει, μέχρι να γίνει σιρόπι. Ρίχνουμε το σιρόπι πάνω από τους λουκουμάδες. Πασπαλίζουμε με κανέλα και τριμμένο καρύδι. Καλή σας όρεξη!!!