ΟΙ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ...

Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑΜΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ....


"Μελιντζάνες Ιμάμ Μπαιλντί"
ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό και 280 γραμμ. μελιντζάνες στενόμακρες
3 φλ. κρεμμύδια κομμένα λεπτές φέτες
1 φλ. ψιλικομμένος μαϊντανός
2 1/2 φλ. λάδι
640 γραμμ. ντομάτες ώριμες
5-6  σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
2 κουταλιές τυρί τριμμένο
2 κουταλιές φρυγανιά κοπανισμένη






"Ένα αλλιώτικο κανταϊφι από την Τουρκία- Künefe."

ΥΛΙΚΑ:
300 γραμμ. φύλλο κανταϊφι
3 κ.σ γεμάτες βούτυρο γάλακτος λιωμένο
 250 γραμμ. μυζήθρα γλυκιά ή ανθότυρο λιωμένο
1/2 φλ. φιστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα

Για το σιρόπι:
2 φλ. ζάχαρη
1 1/2 φλ. νερό
1 ξύλο κανέλας
φλούδα λεμονιού
χυμό από 1/2 λεμόνι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ανοίγουμε το κανταϊφι με τα δάχτυλα και το αφρατεύουμε. Βουτυρώνουμε δύο ταψάκια 20 εκ. το καθένα. Απλώνουμε από μια στρώση κανταϊφι. Τρίβουμε τη μυζήθρα ή τη λιώνουμε με το πιρούνι. Την ισομοιράζουμε στα δύο ταψάκια. Καλύπτουμε με κανταϊφι και ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο. Σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς κελσίου ψήνουμε για 20 λεπτά. Αναποδογυρίζουμε το κιουνεφέ για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά για 15 λεπτά. Στο μεταξύ βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι 3- 4 λεπτά κι όπως βγάζουμε καυτό το κιουνεφέ από το φούρνο, το περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι. Πασπαλίζουμε με τα φιστίκια Αιγίνης. Καλή σας όρεξη.
Μαρκέλλα Μ.


Çatal Çörek (τσατάλια πολίτικα) 
 Υλικά: 
  • 150 γρ. μαργαρίνη
  • 1/2 ποτήρι λάδι
  • 1 κουταλάκι μπέικιν
  • 1 1/2 κουταλάκι μαχλέπι
  • 3-4 κουταλιές ζάχαρη
  • 3/4 κουταλακι αλάτι
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό
  • 1/2 κιλό αλεύρι
  • 1 ασπράδι + 1 κροκάδι αυγού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σ'ενα μπολ βάζω 2 ποτήρια απ'το αλεύρι και το ανακατεύω με το μπεικιν.Ρίχνω τη ζάχαρη, το αλάτι, το μαχλέπι, το βούτυρο, το λάδι, το νερό και το ασπράδι.Τα ζυμώνω και προσθέτω κι άλλο αλεύρι αν χρειαστεί. Η ζύμη δεν πρέπει να γίνει πολύ σφιχτή.Τα πλάθω, τα αλείφω με κροκάδι και τα πασπαλίζω με σουσάμι μαύρο. Τα ψήνω στους 180 για 10 λεπτά και μετά κατεβάζω στους 170 για άλλα 20-30 λεπτά το πολύ (ανάλογα και με το φούρνο βέβαια). Το γνήσιο σχήμα των τσαταλιών είναι σαν φύλλα δέντρου όπως βλέπετε και στη φωτογραφία, αλλά εσείς μπορείτε να τα πλάσετε όπως θέλετε! Καλή επιτυχία!!!  
Δημοσθένης Γ.



Κεμπάπ με δύο είδη κιμά
Υλικά: 
500 γραμμ. κιμά μοσχαρίσιo
500 γραμμ κιμά χοιρινό
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 κ.γ κύμινο
1 κ.γ δυόσμο ξερό
1 κ.γ ρίγανη
1 κ.σ πάπρικια γλυκιά
2 κ.σ ούζο
3 κ.σ ξίδι
2 μεγάλες ώιμες ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κ.σ πετιμέζι
50 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτιμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και τα ζυμώνουμε πολύ καλά για 5 λεπτά. Βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο για μια ώα περίπου, έτσι ώστε να απλωθούν τα αρώματα. Πλάθουμε τα κεμπάπ γύρω από πλατιές σούβλες και τα ψήνουμε στα κάρβουνα. Γιαμ!!!!

Μαρκέλλα Μ.




Αyran  (Αϊράνι)
Το αϊράνι είναι ένα παραδοσιακό τούρκικο ρόφημα γιαουρτιού, πολύ δημοφιλές ιδιαίτερα στην Κων/πολη. Όπως εμείς συνηθίζουμε με σουβλάκι ή πίτσα να παραγγέλουμε και μία μπύρα ή κοκα κόλα, στην Πόλη δίπλα από τα ντονέρ, τα λαχματζούν κλπ παραγγέλουν συνήθως  Αϊράνι.

Yλικά:
1 κεσεδάκι γιαούρτι (ό,τι σας αρέσει)
3-4 δάχτυλα νερό
λίγο αλάτι (ανάλογα με τα γούστα

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σέ ένα σέικερ αναμειγνύουμε τα παραπάνω υλικά και μοιράζουμε σε ποτήρια. Αν θέλουμε σερβίρουμε με παγάκια.
Πάει καταπληκτικά με το hot dog , αλλά και με πολλά άλλα γρήγορα φαγητά, όπως επίσης και σκέτο. Είναι πολύ δροσιστικό, αλλά προσοχή στο αλάτι...μην το παρακάνετε! Ελάχιστο είναι αρκετό.

Νικολέτα Γ.